SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

kippen met verenverlies op de rug
Geschreven door Fran?ßois Peeters op 02/04/2012

hebben ?©?©n haan en vijf kippen - de kippen verliezen hun rugveren met een grote blote plek tot gevolg (en bij ?©?©n enkele kip tot bloedens toe) - ligt het aan het gedrag van de haan of pikken de kippen de veren uit bij de anderen - wat kan hier aan gedaan worden?
 

 

Reacties
Geschreven door Jo Daenen op 26/08/2012

Verenpikken en kanibalisme zijn meestal een gevolg van verveling en gebrek aan ontsnappingsruimte voor de zwakkeren.
Breng een reuze hoop takken van schijncypres aan in het verblijf, zodat zwakkere dieren kunnen onderduiken. Kippen pikken soms ook de eigen haan kaal. Persoonlijk geloof ik niet in toevoegsels aan het drinkwater. Je kan inderdaad de spuitbus met Cakoo hanteren maar dat moet je dan iedere dag doen. Het is nogal duur voor wat er in zit. Als gemis aan een of ander mineraal of element de oorzaak zou zijn, kan je letterlijk pluimen gaan voeren of garnaalschillen als je die kan vinden. Gooi de niet uitgekomen eieren niet in de vuilbak maar kook hen een kwartier, dan vermalen met een vleesmolen en aan de kippen opvoeren. Je kan de daders als het er maar een of enkele zijn, ook een C-vormig open ringetje tussen de boven- en onderbek aanbrengen, met de uiteinden in de neusgaten. Dat is minder radikaal dan een brilletje. Door dat plastic Ceetje, kan de bek niet volledig meer dicht en dan is het moeilijk om een pluimpje vast te pakken.
 
Geschreven door Rob Chaams Hoen op 08/06/2012

Beste, als een haan fanatiek ,,zijn best"doet gaat dit vaak ten koste van de veren op stuit en rug.
Persoonlijk ruim ik zulke hanen, ze moeten respect hebben voor hun harem!
Als er eer verenpikker onder de hennen zit...ook ruimen!
 
Geschreven door copine op 29/05/2012

Beste,
wat de oorzaak ook is , de veren komen pas na langere tijd weer terug. Soms zelfs pas bij de rui. Ik zou toch zeker de haan (tijdelijk) verwijderen , want de kans op open wonden (vanwege zijn nagels)is zeer groot.Een en ander hangt ook af van het ras en de leeftijd van de haan , in combinatie met de beschikbare oppervlakte en de geboden kans tot scharrelen, maar vijf hennen is vaak te weinig voor een vitale haan.
Mvg
Patrick
 
Geschreven door Fran?ßois Peeters op 28/05/2012

heb ondertussen via Aveve een spray gebruikt (No Bite) en Volapiq om in het drinkwater te doen - heb echter nog niet veel verbetering gezien -
behandeling voortzetten?? iets anders uitproberen??
 
Geschreven door Fran?ßois Peeters op 02/04/2012

bedankt Michiel - zullen ons licht eens opsteken in de dierenspeciaalzaak ivm de spray
 
Geschreven door Michiel op 02/04/2012

Een kale rug die je kan zien zonder de vleugels op te heffen is meestal niet van het treden van de haan maar eerder van de andere kippen die de pluimen uittrekken en opeten. Je kan dit normaal vrij snel vaststellen door even te blijven kijken. Je kan de boosdoener zoeken en die verwijderen uit uw toom. Er bestaat anti-pik spray: stinkt verschrikkelijk en de fles ontploft wel eens. Er bestaan ook anti-pik brilletjes in de dierenspeciaalzaak. Zorg voor voldoende oppervlakte en bewegingsvrijheid voor uw kippen. Afleiding zoals het kunnen in de aarde froeten, zandbad nemen, wormen en steentjes zoeken, enz... helpen tegen ongewenst gedrag.