SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

Schapendrijven met andere hondenrassen dan bordercolie
Geschreven door Kristof sprengers op 30/07/2011

Heeft er iemand ervaring of weet iemand of er ergens in vlaanderen gewerkt wordt met andere herdershonden dan bordercollies? bvb pyrenese herder of inlandse herdershonden.

Alvast bedankt
 

 

Reacties
Geschreven door Steven De Bock op 22/03/2017

Hondenschool Heikant (net over Be NL grens) geeft opleiding schapendrijven bordercollie en ook niet bordercollie.
Elk jaar is er ook een wedstrijd voor beiden waarbij niet bordercollie een ander parcours hebben dan bordercollie. Bordercollies worden idd gebruikt voor de specifieke wedstrijd van ophalen, wegduwen, ... terwijl niet border collie worden opgeleid voor het herderen van schapen.

Je kan hondeschool heikant bereiken via onderstaande gegevens:
Magdalenastr 30 Heikant 0114-312498, GSM 06-23447210 (NL), GSM 0478/110514 (B), info@hondenschool-heikant.nl
 
Geschreven door Vic Dierckx op 07/06/2016

Gezocht: dekreu Mechelse herder vanuit genetische lijn schapenhoeders, indien deze nog te vinden is in Vlaanderen.
 
Geschreven door daan vangoidsenhoven op 10/07/2013

Beste Johannes,

u spreekt van een herder die werkt met een Mechelse Herder.
ik heb zelf een Mechelse herder en ben al een hele tijd op zoek naar iemand die me raadt kan geven omtrent het hoeden van schapen met een Mechelse Herder.
Zou u me kunnen vertellen waar die herder precies werkt of hebt u gegevens van hem zodat ik hem kan contacteren?


Vriendelijke groet,

Daan
 
Geschreven door Johannes op 24/05/2012

hoi,
een van onze professionele herders bij natuur en landschapsbeheer limburg, werkt met een mechelse herder die hij zelf heeft opgeleerd, de manier van werken is indd zeer verschillend van een border, maar voor het terrein de hij doet zeer efficient, u bent steeds welkom om te komen kijken.
 
Geschreven door De Cock Marcel op 01/09/2011

Ik weet Dat er leden zijn die hun eigen schapen t'huis drijven met Lakense herders en dat er bij gelegeheid ook wel eens een tervuurse herder bij is. Zij hebben daarvoor les gevolgd in het Nederlandse gehugt Heikant gemeente Hulst. Wat paald aan de Belgische gemmenten Sint-Gillis-Waas en Kemzeke.
 
Geschreven door marc vervaecke op 07/08/2011

Kristof,
ik "werk" zelf met Gos d'Atura Catala met schapen. Dit zijn catalaanse herdershonden die kort bij de schapen werken (contacthonden).
 
Geschreven door Karsten Van Lil op 05/08/2011

Hoe onze Belgische Herders werkloos werden…

Belgische Herdershonden met een kudde zien werken is al veel moeilijker. Om te verklaren hoe dit komt zetten we graag enkele zaken op een rijtje.
Het is eerst en vooral nodig te weten dat er drie fundamentele manieren zijn waarop een hond zijn kudde kan bijeengroepen.
Dit zijn:
1) Opbrengen (fetching): de hond gaat de kudde naar de herder toe brengen, door zich achter de kudde te begeven.
2) Drijven (driving): de hond drijft de kudde voor zich uit, weg van de herder.
3) Hoeden (tending): de kudde volgt de herder en de hond loopt naast de kudde mee.
De keuze van manier van herderen werd bepaald door het landschap;
1) In landen met grote open landschappen zoals bvb. Engeland werden schaapskuddes meestal dag en nacht zonder toezicht losgelaten op de heuvels. Deze schapen waren dan ook niet vertrouwd met de herder en diens hond. Om deze kuddes op te halen en te verplaatsen in deze ruwe omgeving werden honden gecre?´erd die door roofdiergedrag en oogcontact te maken de kudde kon sturen zoals de herder het wou. Men werkt in deze landschappen dan ook hoofdzakelijk met de technieken van opbrengen en drijven. Enkele specialisten voor dit werk in open landschappen zijn; de Bordercollie (van het grensgebied tussen Engeland en Schotland), de Australian sheperd (die in tegenstelling tot wat z‚Äôn naam doet vermoeden uit de verenigde staten komt) en de Kelpie (uit Australi?´).
2) In streken met meer afgebakend percelen en beperktere bewegingsvrijheid ging de schaapskudde overdag op stap met de herder en ‚Äôs nachts werden ze binnen een omheining, stal of schaapskooi geplaatst. De kudde volgde z‚Äôn herder die het parcours en het tempo bepaalde terwijl z‚Äôn hond door steeds heen en weer naast de kudde te lopen zorgde dat de dieren niet op andere percelen gingen grazen. Om te verhinderen dat de kudde bochten zou afsnijden moest de hond plaats nemen op de hoek en in actie treden wanneer dit nodig bleek. Veruit de meeste herdershonden van het Europese Vasteland zijn voor deze manier van werken gecre?´erd of geselecteerd, het zijn eigenlijk schapenhoeders; levende hekken om het terrein van de buren niet te verstoren.
Voor het werken met koeien was het al snel veiliger gebleken met drijvers; op het Europese vasteland meestal grote, krachtige honden als Bouviers, Schnauzers, Rotweilers e.d. terwijl in landen met open landschappen hiervoor eerder laaggestelde honden werden gebruikt die makkelijker een schop van het vee konden ontwijken (Corgi‚Äôs, Australian Catle Dog, V?§stg??taspets, e.d.).
Met de komst van de betaalbare omheining en de veewagens meer dan vijftig jaren geleden werd de Europese manier van werken met herdershonden snel minder economisch rendabel en geraakten de meeste europese herdershondenrassen als het ware werkloos, en werden ze omgeschoold tot bewaker, pakwerker, hulphond, blindegeleidehond, speurhond, gezelschapshond e.d..
“En waarom zien we dan zo vaak Bordercollies werken en demonstraties geven?” hoor ik u al vragen. De redenen hiervoor zijn divers;
Het landschap en de omstandigheden waarin deze honden oorspronkelijk werkten zijn amper veranderd. De Engelsen hebben hun tradities van jaarmarkten, veetentoonstellingen en wedstrijden goed in stand weten te houden, samen met een groot gevoel voor propaganda. En tot slot zijn wedstrijden driving en fetching makkelijk toegankelijk voor de gemotiveerde liefhebbers; meestal werkt men met kuddes van 5 schapen met vrij makkelijk verplaatsbare hindernissen.
Naar het schijnt worden er in Duitsland en de verenigde staten nog wedstrijden schapen hoeden ingericht. Hier werkt men dan met een kudde van 20 tot 350 schapen. Deze kudde dient een vastgelegd parcours van 875 meter in maximum 45 minuten af te leggen. Het Parcours bestaat uit een veldweg met een voertuig als hindernis, smalle paden, met bvb een brug als hindernis, brede en smalle graasvlakken (4,90 x 99,40 meter voor 20 schapen) die genummerd zijn en beurtelings door de kuddes gebruikt moeten worden.
Het zal dus niet makkelijk zijn ze te vinden denk ik…
 
Geschreven door Kristof sprengers op 04/08/2011

Jetrho, op 21 augustus kan ik spijtig genoeg niet aanwezig zijn . Maar ik zou wel later eens willen komen kijken, kan u mij mailen zodat we later eens kunnen afspreken?
kristofsprengers@telenet.be
 
Geschreven door Jethro De Pauw op 04/08/2011

Als schaapsherder te Zeeuws-Vlaanderen werk ik met Altdeutsche H?ºtehunden, Hollandse herder en borders.
Op zo 21 aug. gaat het schaapskuddefeest door tussen Sluis en Zuidzande in de kleine Lodijkpolder en dit tussen twee en zes. Op die dag zie je het kuddewerk met honden. Sluis bevindt zich bij de Belgische grens.
 
Geschreven door Rob van Opstal op 01/08/2011

in drenthe (nl) wordt er gedreven met hollandse herders...waar weinig mechelaar in zit denk ik...
bij de plaats exloo.