SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

ontwormen van voskoppen
Geschreven door Vandyck Stijn op 15/08/2006

Weet er iemand of het waar is dat voskoppen niet hoeven ontwormt te worden?
Ik heb al meerdere malen gehoord als ik voskoppen ging scheren dat het niet nodig was ze te ontwormen \"want dat hoeft niet bij voskoppen meneer...\" zelfs niet terwijl de schapen altijd op een en dezelfde weide verblijven.
Ik persoonlijk heb hier toch mijn bedenkingen bij en raad de mensen toch aan van ze dan tenminste 1 maal per jaar te ontwomen.
Zou het kunnen dat ze meer resistentie hebben tegen wormbesmetting dan andere rassen?
Wie weet hier meer over?
 

 

Reacties
Geschreven door Vandyck Stijn op 25/08/2006

Ja, ik denk er net zo over.
Ikzelf ontworm ook minstens 2 maal per jaar mijn eigen schapen + ik pas ook nog eens het omweidingssysteem toe.
Ik wissel mijn schapen en paarden regelmatig van weide om, wat de druk nog minder maakt.
 
Geschreven door linda en ivan op 24/08/2006

Beste,
Veel voskoppen begrazen grote oppervlaktes natuurgebied, waardoor de wormdruk vrij laag is. Er zijn echter ook veel fokkers die het moeten stellen met kleinere oppervlaktes die veel intensiever begraasd worden, waardoor de wormdruk beduidend hoger is. Wij behoren met onze voskoppen tot deze laatsten. Wij opteren daarom om te ontwormen bij het scheren(juni) en bij het samenbrengen van de ooien en de ram (september). Tussenin worden dieren die door slappe mest bevuild raken nog extra behandeld. Bovendien worden onze ooien een drietal weken na het aflammeren ook nog eens ontwormd (het grootbrengen van de lammeren lijkt ons een situatie waarin de ooi vatbaarder wordt voor worminfecties). Op die manier kunnen wij de worminfecties bij onze schapen goed onder controle houden. Ook de lammeren worden bij ons geregeld ontwormd. Bijkomend voordeel is dat dieren met propere achterhand minder door myasis worden aangetast. Wij fokken drie schapenrassen en zien geen verschillen, de voskoppen lijken ons niet meer, maar ook niet minder gevoelig aan worminfecties....