SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

wankele ronquires haan
Geschreven door Henk loobuyck op 03/01/2011

een tijdje geleden kocht ik een koppel ronquires kalkoenen en sedert de aankoop staat de haan nogal wankel op zijn poten ...wat zou de oorzaak hiervan kunnen zijn en zijn er nog mensen die dit hebben meegemaakt ?het zijn precies evenwichtsstoornissen dat hij heeft ....zelfs als hij iets oppikt van de grond heeft hij evenwichtsproblemen ...zou een te spannende ring(?) om zijn poot hiervan de oorzaak kunnen zijn ????graag reactie(s) !!!! bedankt !
 

 

Reacties
Geschreven door patrick conings op 05/01/2011

Het is zeer waarschijnlijk dat het dier last heeft van een veel te laag gewicht (is het borstbeen te voelen ?) door parasieten die in de keel ,darmen, .... kunnen zitten Hoe is de ontlasting? Een dierenarts kan heel veel zien op basis van een vers meststaal!
 
Geschreven door marc carrebrouck op 04/01/2011

De oorzaak vinden zal wel wel niet gemakkelijk zijn . Naar mijn mening kan dit verschillende oorzaken hebben ,Raadpleeg hiervoor een specialist in pluimvee (er zijn in belgie veeartsenpraktijken die enkel in de pluimvee werken ), want een doorsnee veearts zal hier geen duidelijke oorzaak vinden .
Met een vit complex kan veel doen maar of dit uw probleem hiermee opgelost is niet zeker .
vriendelijke groeten marc
 
Geschreven door Henk loobuyck op 04/01/2011

Ok bedankt Michiel , ik ga toch in eerste instantie eens de ring controleren maar als het dat niet is ga ik verder moeten kijken en toch eventueel een dierenarts raadplegen ...???of iets aan zijn voeding doen als hij te weinig zou eten ,waardoor hij slap op de poten staat ...???
 
Geschreven door Michiel Martens op 04/01/2011

Ik heb geen ervaring met kalkoenen maar wel met zware kippenrassen. Als een ring te veel spant dan verwijder je die best. De ring spant teveel als je hem niet meer kan verschuiven zonder er kracht op uit te oefenen.
Maar waarschijnlijk is dat het probleem niet. Als een spannende ring een probleem wordt dan zie je vaak opzwelling op de plaats van de ring.

Controleer eens het gewicht van het dier en vergelijk dat met een normale waarde. Is het dier veel zwaarder dan kan het zijn dat hij vlug door de poten gaat bij de minste zwakte in de benen.
Als hij langs de andere kant te mager is, door bijvoorbeeld een opgelopen ziekte, heeft hij misschien te weinig krachten om zichzelf overeind te houden.
Een andere mogelijkheid is dat hij een ziekte heeft die rechtstreeks duizeligheid en evenwichtsstoornissen veroorzaakt.
controleer in elk geval de poten en tenen of daar geen gezwellen, wondjes,... zijn en het gewicht. Over specifieke ziekten bij kalkoenen kan ik u geen raad geven.