SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

Myasis, madenvlieg.
Geschreven door Alwin op 02/07/2006

Is het probleem myasis (maden) op schapen ook bekend ?. Zo ja wat kan er tegen gedaan worden?.
 

 

Reacties
Geschreven door G. Assen op 16/05/2007

Hallo,

Ik heb al enige jaren schapen en ook wel eens een myasis-besmetting gehad. Maar nog nooit een erge aantasting. Als je dagelijks gaat controleren, zie je aan het gedrag van een schaap al heel snel of er wat aan de hand is. Tevens geef ik altijd wat hooi ter beschikking. Ze regelen zelf wel of ze er behoefte aan hebben. Bij nat weer en geil gras vreten ze meer hooi en dus minder snel diarree.

vr. gr.
G. Assen
Schoonebeek
 
Geschreven door Peter Hermans op 18/07/2006

Blijkbaar wordt myiasis elk jaar een grotere plaag. Van mijn 6 schapen hebben reeds 3 ervan last gehad, waarvan 1 ernstig. Indien ik een voorval heb dan scheer ik de plek goed kort en spuit er chlortetra spray op. Dit is een ontsmettingspray welke (door de oranje kleur) goed is aan te brengen. Bij ernstige wonden herhaal ik dit nog een 2-3 keer (1 x daags) erna. Deze spray heb ik van mijn dierenarts gekregen en is ook praktisch bij eventuele andere wonden. Vorig jaar heb ik de schapen ook nog behandeld met Neocidol maar omdat het zulk een schadelijk goedje is (ook voor mezelf en de kinderen welke de schapen wel eens aaien) ben ik hier vanaf gestapt. Ik probeer de schapen nu tijdig te scheren en goed te observeren. Voorts ben ik ook overgestapt voor ontworming van Ovitelmin (pillen) naar Cydectin (oral drench). Dit is van deze familie als Ivomec, doch recenter. De werkzame stof is Moxidectine. Dit is geen echt preventief middel maar indien bij ernstige aantasting de maden bloed van het schaap "eten" zouden de maden ook dood gaan (dixit dierenarts-schapenhouder). Het blijft 5-6 weken werkzaam zodat het toedienen nog haalbaar is. Bij mijn schaap met de ernstige aantasting merkte en voelde ik bij het scheren dat het koorts had en heeft de dierenarts 4 dagen een inspuiting met Neopen (antibioticum) voorgeschreven. Normaliter is dit niet nodig indien je er tijdig genoeg bij bent. Goed in het oog houden is en blijft de boodschap.
Van de website www.vlaanderen.be/landbouw heb ik verleden jaar een brochure over Myiasis gedownload. Deze behandelt ook de gegevens van een enquete waaruit nuttige informatie kan gehaald worden.
 
Geschreven door steven op 13/07/2006

Myiasis of huidmadenziekte is dit jaar bij mij een lastige kwaal.
Ik gebruikte vroeger ook NEOCIDOL maar dit is niet meer geregistreerd in BElgi?ɬ´ en was een tijd geleden niet te krijgen in Nederland (misschien is het daar terug beschikbaar ondertussen).
Mijn veearts heeft SARNACURAN aanbevolen maar ik ben ook begonnen met mijn lammeren te scheren.
De gevoeligheid voor myiasis is ten dele erfelijk. In Australie wordt hierop geselecteerd. Ik vrees dat wij dat hier op termijn ook zullen moeten doen.
 
Geschreven door Marc T op 05/07/2006

Ik heb zelf ooit mijn 1ste jaar met schapen een lam met myasis gehad en heb daar het volgende uit geleerd :
- wees voorzichtig met een weide met veel klaver, daar krijgen schapen en vooral lammeren maar meer diarree van, wat de vliegen aantrekt
- heb je reeds vroeg lammeren en worden je oude dieren geschoren, laat dan de achterhand van je lammeren ook meescheren. Het is wel geen zicht, maar werkt wel goed
- controleer regelmatig je schapen, zeker als ze diarree hebben en ook wanneer we vochtige, warme zomers hebben
- heb je myasis, knip de wol zo kort mogelijk en ontsmet de wonde met bvb verdund bleekwater. OPGELET : GEEN zuiver bleekwater, want dat kan dodelijk zijn voor je dieren
- is myasis jaarlijks een groot probleem en helpen deze maatregelen niet, kan je ook chemisch ingrijpen. In de handel bestaat het product NEOCIDOL met actieve stof diazinon. DIAZON kun je ook gebruiken. Dit is een insecticide met dezelfde actieve stof, maar goedkoper. LET WEL op, de concentratie is verschillend. Maar volgens mij kan het zonder deze producten, mits een regelmatige controle van je dieren.

SUCCES