SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

Recept tegen kalkpoten...
Geschreven door hilde Degraen op 20/07/2010

In overleg met Staf, plaats ik onderstaand bericht:
Helaas gaan de opmaak en de foto verloren...
Als iemand een tip heeft hoe ik dat best kan plaatsen: ik hoor het graag :-)

Zelf een zalf maken tegen kalkpoten :

Wat zijn kalkpoten bij kippen?

Kalkpoten worden veroorzaakt door een mijt (Conmidocoptes mutans). Deze mijt zorgt voor veel jeuk bij de vogels. De verhoorningen die ontstaan worden steeds dikker, wat het scharrelen en stappen moeilijk maakt. Bij hogere buitentemperaturen zijn de mijten extra actief, dit zorgt voor extra jeuk. Hierdoor pikken kippen bij extreme aantasting hun eigen poten open.
De jeuk veroorzaakt extra stress. Ingrijpen om een gezond dierenbestand te behouden is dus de boodschap! Veelal wordt er vaseline ingezet, dit product is echter niet zo milieuvriendelijk en stikt enkel de mijten. Op langere termijn veroorzaakt dat inderdaad de dood van de mijt.
Op korte termijn veroorzaakt het afsterven van de mijten extra jeuk. Het toevoegen van een etherische olie die de mijten sneller doet doodgaan lag aan de basis van de milieuvriendelijke, makkelijk zelf te maken zalf.

Verantwoording:
Vaseline is een afgeleid product van petroleum ( petroleumderivaat), een rede om spaarzaam om te springen met aardolie en alle afgeleide aardolieproducten is de boodschap als je ecologisch wil werken. Vaseline is een product, dat ondanks het al jaren gebruikt wordt, niet zo‚Äôn ‚Äúveilig‚Äù product om op je huid te smeren. Er bestaan veiliger ?©n milieuvriendelijker alternatieven.Aan de slag:

Benodigdheden:
Materiaal:

-14 g bijenwas
-100 g olijfolie
-50 druppels etherische olie citroeneucalyptus *

- water

Materiaal:
- kookplaat - kleine kookpan - warmte bestendige maatbeker - precisieweegschaal - glazen roerstokje - hittebestendige thermometer - glazen pot / etiket

Werkwijze:
1. Weeg in de glazen maatbeker de hoeveelheid olie & bijenwas af
2. Vul een bodempje in de kookpan met water
3. Plaats de kookpan met water ?©n de maatbeker in de pan op de kookplaat ( aanzetten)
4. Verwarm de olie + bijenwas in het warmwaterbad tot ca. 50¬?c 5. Als de bijenwas volledig is opgelost; laten afkoelen tot ca. 40 graden
6. Voeg al roerend de 50 druppels eo toe
7. onmiddellijk in het glazen potje gieten
8. etiket erop & klaar....


 deze zalf koelt z?©?©r snel af; hij is dan ook bijna onmiddellijk inzetbaar!


* Etherische olie van citroeneucalyptus of Eucaltyptus citriodora, is een huidvriendelijke insecten ‚Äì en spindodende etherische olie. Verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel (merk La dr?¥me provencale, pranarom).


Gebruik:
- smeer de zalf royaal op de poot: alle tenen tot aan de hak! - - - herhaling van de behandeling tot de verhoorningen volledig verdwenen zijn.
- haal zelf g?©?©n velletjes van de poot af, dit kan tot onnodige verwonding van het dier leiden


Extra: deze zalf is ook in te zetten bij voli?®revogels.
 

 

Reacties
Geschreven door hilde Degraen op 05/02/2011

http://hildedegraen.wordpress.com/
Het recept nog even op een andere plek
 
Geschreven door hilde Degraen op 22/07/2010

Hoi Patrick,

Dank je wel voor de interessante info!
Ik plaats de info in het Nederlands, da's voor de meeste mensen toch sneller te lezen.

Ik kan alleen linken vinden naar de inzet van onderhoud bij machines gebruikt in de voedingsindustrie, maar niet in de voeding zelf.

Ik verklaar me nader. Omwille van 100 % veiligheid, smeer ik enkel producten op de huid die je ook kan opeten. Aangezien, alles via je huid in het bloed terecht komt....

Een echte chemische formule kan ik niet zo dadelijk vinden.
Het blijkt wel een minerale olie te zijn, maar ... ook daar wordt weer in gefoefeld....
Ikzelf gebruik enkel minerale oli?´n om ongedierte te bestrijden op planten of op de roeststokken. Gewoon omdat er vaak een huidirritatie ontstaat.
Kennelijk is dat bij het door jou opgegeven product niet!

Moest je de chemische formule vinden, kan je me die dan aub bezorgen?
Het is alvast een product om meer over te weten!!

http://www.fiers.be/nl/189155

http://cgi.ebay.nl/5l-OLIE-Ballistol-de-universele-olie-voor-

de universele olie voor Auto, motorfiets,
huishouden, Tuin, leerzorg,
De zorg van het wapen, hengelsport

Lang-Bewezen en onge?´venaard!

Waardevolle kenmerken in: De bescherming van de roest, smeerolie, handhavende en schoonmakende agent met hoge kruipencapaciteit en desinfectiecapaciteit. BALLISTOL resinify niet, leeftijden niet, doordringt zelfs in fijnste capillaire scheuren en lost schuldvorderingen zoals harsen van ongeschikte oli?´n op. Geen andere olie is zo veelzijdig.
Doe-het-zelf- enthousiast, de industrie en ambacht: Aan de zorg van machines en apparaten van al art. voor cirkelzagen, het schaven maschines, boorpersen, draaiende draaibanken, productie en het rekken installaties… wegens de farmaceutische kwaliteit is ideaal gezien geschikt voor de voedselbereidingswaaier BALLISTOL. Aan de zorg en het behoud van hulpmiddelen en instrumenten evenals van fijn-mechanische apparaten. Aan het losmaken van in-geroeste schroeven of voor de neutralisatie van handzweet op gevoelige metaaloppervlakten. In de drankindustrie voor de zorg en het behoud van het opvullen van en het sluiten van machines. Natuurlijk is onschadelijke BALLISTOL in de betekenis van de voedselhandeling.
Huishouden: Hulp BALLISTOL tegen omvangrijke deursloten, piepende scharnieren en vensterscharnieren moeilijk te werken. En behoudt, handhaaft de naaimachine het scheermes enkel zoals de fiets. Ideaal gezien voor ski en Snowboardbonds en - rand met vervoer of opslag.
Hetzij deuren of kabinetten: Het natuurlijke hout ontvangt opnieuw door BALLISTOL zijn originele gloed. Hetzij lichten tot fornuisplaten, hoogwaardige staaloppervlakten of open houtbevloering, alles in nieuwe glans!
In de tuin: aan de zorg en het behoud van tuinapparaten, Grasmaaier, scharen, slangauto's en pompen. De spades, de harken en de vorken blijven helder. Ook voor motormalen, hielen de motor en de haagsnoeischaren. Voor het milieu is volledig onschadelijke BALLISTOL! Zelfs tegen blad kunnen de luizen gebruikte BALLISTOL zijn! Geef iets eenvoudig BALLISTOL in water en nevel op de bladluizen. Deze verstikken door de aanhangende olie en uw installatie is opnieuw luis-vrij. BALLISTOL is volledig biologisch chemisch afbreekbaar en zo volledig onschadelijk voor het milieu.
De zorg van het leer: BALLISTOL het brosse droge leer maakt opnieuw zacht en flexibel, beschermt tegen water en de verrotting, geeft zijde-steen polijst. Ideaal gezien voor laarzen, zadel en hoofddeksel. Naar genoegen gewerkt met de kleren van het motorfietsleer, leerjasjes en lagen van vlot leer. De breekbare leerhandschoenen worden zacht en lenig.
Nota: niet voor spelleer, kan het heldere leer na-verdonkeren.
Auto en motorfiets: BALLISTOL beschermt chroomdelen, randen en deursloten en/of stuurwielsloten. Een plons BALLISTOL in het slot verhindert het bevriezen in de winter. In de zomer kan een adem BALLISTOL op de van het radiatorvoorzijde en insect montage weg na de gemakkelijke reis worden afgeveegd. BALLISTOL de vlotte functie van automatische antennes en allen bowden kabels ontvangen. Met iets vermoeide BALLISTOL in het spoelingswater lak en plastiekenlicht omhoog opnieuw in nieuwe glans. BALLISTOL wordt bewezen tijdens het motorbehoud, voor huidige modellen enkel als voor oude tijdopnemers. De zuigers en de cilinders blijven helder, als zij met BALLISTOL worden opgeslagen.
De zorg van het wapen: Het schoonmaken, zorg en behoud van jacht, sport en douanewapens van al art. neutraliseer zure verbrandingsresidu's, elimineer projectile smeringen en houd de werktuigkundigen verschuifbaar. Ideaal gezien ook aan de zorg van houten stelen en leerriemen.
De sport van de hengel: BALLISTOL de haken, de vlieghaken, baitpins, de draad van het de lentestaal en preranges behouden. Met BALLISTOL blijven de bevers mobiel, ineenschuiven functionele hengels. Alle het glijden verbindingen blijven het het weten laag-wrijving en ook de telescoophengels om samen opnieuw geduwd gemakkelijk te zijn.
Milieu: BALLISTOL is vrij van FCKW' s en gechloreerde koolwaterstoffen. Allen bevatten actieve substanties bijzonder zuiver zijn, biologische oorsprong en volledig chemisch afbreekbaar.
De basisolie is van medische zuiverheid.
BALLISTOL geen materialen bevatten van dierlijke oorsprong.
Verdere informatie: Voor mensen en dier is enkel als nuttige BALLISTOL. De ervaren jagers weten het om veel over het te melden.

ww.zooplus.nl/shop/knaagdieren_kleinedieren/verzorging/ogen_oren/137456#more
Ballistol Animal
Ballistol Animal het universele genie voor gevoelige lichaamsdelen van huisdieren en paarden
Optimaal voor nabehandeling van wonden, huidverzorging, behandeling van oren of eczeem

Ballistol Animal is een vanouds beproefd en universeel te gebruiken verzorgingsmiddel speciaal voor alle gezelschaps-, huisdieren en kleinevee en vooral in de paardenhouderij zeer geliefd! Het verzorgingsmiddel is bijzonder geschikt bij:
nabehandeling van wonden
behandeling van gevoelige en ge?Ørriteerde plekken van de huid
huid- en potenverzorging
voor zachte reiniging van de oren
voor staart-, vacht- en hoefverzorging
voor behandeling van huidproblemen door eczema solare. .
 
Geschreven door auf der Br?Âșcken Patrick op 22/07/2010

Recept tegen Kalkpoten,

Inspuiten met Ballist??l www.ballistol.de
volledig natuurlijk middel toegelten in levensmiddelindustrie.
zie brochure
http://www.ballistol.de/downloads/Ballistol%20Story%20deutsch%202009.pdf
zie ook onderaan adressen in Belgi?´

BALLISTOL Universal??l
Einzigartig vielseitig und umweltgerecht
Pflegt, schmiert, desinfiziert, sch?ºtzt vor Rost
Kriecht in feinste Winkel, ist gleitaktiv
Verharzt nicht, ist biologisch vollst?§ndig abbaubar
Lebensmittelecht, hautvertr?§glich und v??llig unbedenklich
Der Geheimtipp f?ºr
Heimwerker, Industrie und Handwerk
Auto und Motorrad
Haushalt und Garten
Holz- und Lederpflege
Angler, J?§ger und Sch?ºtzen

Infos ausblenden

Universal??l - Altbew?§hrt und unerreicht!

Wertvolle Eigenschaften in Einem: Rostschutz, Schmier??l, Pflege- und Reinigungsmittel mit hoher Kriechf?§higkeit und Desinfektionsverm??gen. BALLISTOL verharzt nicht, altert nicht, dringt selbst in feinste Kapillarrisse ein und l??st R?ºckst?§nde wie Harze ungeeigneter ?ñle. Kein anderes ?ñl ist so vielseitig.
Heimwerker, Industrie und Handwerk: Zur Pflege von Maschinen und Ger?§ten aller Art. F?ºr Kreiss?§gen, Hobelmaschinen, Bohrmaschinen, Drehb?§nke, Produktions- und Abf?ºllanlagen...

Aufgrund der pharmazeutischen Qualit?§t ist BALLISTOL ideal f?ºr den lebensmittelverarbeitenden Bereich geeignet. Zur Pflege und Konservierung von Werkzeugen und Instrumenten sowie von feinmechanischen Ger?§ten. Zum L??sen eingerosteter Schrauben oder zur Neutralisierung von Handschwei?ü auf empfindlichen Metallfl?§chen. In der Getr?§nkeindustrie zur Pflege und Konservierung von Abf?ºll- und Verschlie?ümaschinen. Nat?ºrlich ist BALLISTOL unbedenklich im Sinne des Lebensmittelgesetzes.

Auto und Motorrad: BALLISTOL sch?ºtzt Chromteile, Felgen und T?ºrschl??sser bzw. Lenkradschl??sser. Ein Spritzer BALLISTOL in das Schloss verhindert im Winter das Einfrieren. Im Sommer ein Hauch BALLISTOL auf die K?ºhlerfront und Insektenbeschlag l?§sst sich nach der Fahrt m?ºhelos abwischen. BALLISTOL erh?§lt die reibungslose Funktion automatischer Antennen und aller Bowdenz?ºge. Mit etwas BALLISTOL im Sp?ºlwasser erstrahlen m?ºde Lacke und Kunststoffe wieder in neuem Glanz. BALLISTOL ist bew?§hrt bei der Motorkonservierung, f?ºr aktuelle Modelle ebenso wie f?ºr Oldtimer. Kolben und Zylinder bleiben blank, wenn sie mit BALLISTOL eingelagert werden.

Haushalt: BALLISTOL hilft gegen sperrige T?ºrschl??sser, quietschende T?ºrangeln und schwerg?§ngige Fensterscharniere. Pflegt und konserviert den Rasierapparat, die N?§hmaschine ebenso wie das Fahrrad. Ideal f?ºr Ski- und Snowboardbindungen und -kanten bei Transport oder Lagerung. Ob T?ºren oder Schr?§nke: Naturholz erh?§lt durch BALLISTOL wieder seinen urspr?ºnglichen Schimmer. Ob
Herdplatten, Edelstahlfl?§chen oder unversiegelter Holzboden, alles erstrahlt in neuem Glanz!

Im Garten: zur Pflege und Erhaltung von Gartenger?§ten, Rasenm?§hern, Scheren, Schlauchwagen und Pumpen. Spaten, Harken und Gabeln bleiben blank. Auch f?ºr Motorfr?§sen, Motorhacken und Heckenscheren. F?ºr die Umwelt ist BALLISTOL v??llig unbedenklich! Sogar gegen Blattl?§use kann BALLISTOL verwendet werden! Einfach etwas BALLISTOL in Wasser geben und auf die Blattl?§use spr?ºhen. Diese ersticken durch das anhaftende ?ñl und Ihre Pflanze ist wieder l?§usefrei. BALLISTOL ist vollst?§ndig biologisch abbaubar und somit v??llig unbedenklich f?ºr die Umwelt.

Lederpflege: BALLISTOL macht spr??des trockenes Leder wieder weich und elastisch, sch?ºtzt gegen Wasser und F?§ulnis, gibt seidenmatten Glanz. Ideal f?ºr Stiefel, Sattel und Zaumzeug. Bew?§hrt bei Motorrad-Lederkleidung, Lederjacken und M?§nteln aus glattem Leder. Br?ºchige Lederhandschuhe werden weich und geschmeidig. Achtung: nicht f?ºr Wildleder, helles Leder kann nachdunkeln.

Waffenpflege: Reinigung, Pflege und Konservierung von Jagd-, Sport- und Gebrauchswaffen aller Art. Neutralisiert saure Verbrennungsr?ºckst?§nde, beseitigt Geschossabschmierungen und h?§lt die Mechanik gleitf?§hig. Ideal auch zur Pflege von Holzsch?§ften und Lederriemen. Weitere Tipps erhalten Sie hier... (als Link auf Waffenseite)

Angelsport: BALLISTOL konserviert Haken, Fliegenhaken, K??dernadeln, Federstahldraht und Vorf?§cher. Mit BALLISTOL bleiben Laufrollen beweglich, Teleskopangeln funktionsf?§hig. Alle gleitenden Verbindungen bleiben leichtg?§ngig und auch die Teleskopangeln k??nnen m?ºhelos wieder zusammengeschoben werden.

Umwelt: BALLISTOL ist frei von FCKW's und chlorierten Kohlenwasserstoffen. Alle enthaltenen Wirkstoffe sind besonders rein, biologischer Herkunft und vollst?§ndig abbaubar. Das Grund??l ist von medizinischer Reinheit. BALLISTOL enth?§lt keine Stoffe tierischer Herkunft.

Weitere Informationen: F?ºr Mensch und Tier ist BALLISTOL ebenso n?ºtzlich. Erfahrene J?§ger wissen viel dar?ºber zu berichten. Auch in der BALLISTOL-Story (als Link zum Download) finden Sie mehr ?ºber die vielf?§ltigen Anwendungsm??glichkeiten oder auch in unseren Kundenberichten (Link auf Kundenberichte)

BALLISTOL ist im Handel in diesen Gr???üen erh?§ltlich:
Art.-Nr. PZN Gebinde
2100 2203687 ?ñl 50 ml
2115 2203693 ?ñl 500 ml
2116 2203701 ?ñl 5 Liter
2117 ?ñl 10 Liter
2145 3836756 Spray 50 ml
2160 3682951 Spray 100 ml
2170 1474094 Spray 200 ml
2135 Handspr?ºher 250 ml (leer)
2136 Punkt??ler 15 ml (bef?ºllt)


H?§ndlerpreise und Gro?ügebinde erhalten Sie gerne auf Anfrage.
S.A. VERREES & Cie SPRL
Manufacture D'Armes Fines

rue du Chateau-Massart 67

B-4000 Liege/Belgien
Tel.: 0032 4 253 1800

Fax: 0032 4 2531825

Internet: www.lebeau-courally.com

E-Mail: info@verrees.com

S.P.R.L. Edgard Grimard
Avenue de l'Energie 9

Parc Industriel

B-4430 Alleur/Belgien
Tel.: 0032 4 263 8990

Fax: 00 0032/42638992
Internet: www.grimard.be
E-Mail: edgarjr.grimard@grimard.be

MIDARMS S.P.R.L.

Service Importation

17, Rue Joseph Lhoest

B- Cheratte / Belgien
Tel.: 0032/4 3624020

Fax: 0032/4 3621116
Internet: www.midarms.com
E-Mail: midarms@skynet.be
 
Geschreven door hilde Degraen op 21/07/2010

tuurlijk hebben die kippen geen last van kalkpoten... De petroleum dood alles.... Ik gebruik het om houtworm te doden in oude kasten.... Uiervet....zit vol met petroleumafwerkingen... Als je de incl. lijst raadpleegt zie je na de aqua, immers parrafinum liquidum staan = vloeibaar kaarsvet....
Zit trouwens ook in de meest verkochte bodymilken die ook voor mensen gebruikt worden....

Het recept is een milieuvriendelijke vervanging van de petroleumproducten... voor mij een bewuste keuze.


Dus, zoals je al begrijpt, is dit recept een vrijblijvende tip naar milieubewuster handelen.... als volledig vrije keuze ;-)
 
Geschreven door Rob van Opstal op 21/07/2010

klinkt mischien gek...ik gebruik afgewerkte olie of petrolium!Een vriend van mij zweert bij uierzalf.
een ding weet ik wel, we(de kippen dan toch)hebben beide geen last van kalkpoten.