SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

Vossenschade...
Geschreven door Vandyck Stijn op 04/04/2010

Heb dit weekend alweer 4 kippen en een haan verloren door een vos...
Ik begin het stilaan kotsbeu te worden!
Op de rubriek "middeltjes tegen vossenschade" op deze website vertelt iemand dat hij eigenhandig een vangbak heeft gemaakt die heel efficient zou werken.
Zou die persoon zich willen melden?
Ik zou hem graag enkele vragen hierover willen stellen.
Dank bij voorbaat
 

 

Reacties
Geschreven door karel jonckheere op 02/02/2013

ik denk dat we zullen moeten leren leven met een vos in de buurt jammer genoeg.sluit hier elke dag mijn hok af maar vorig jaar toch 1 kip kwijtgespeeld op klaarlichte dag en dit terwijl de buren erop stonden te kijken .dus zo zie je maar dat er niet enkel s nachts schade is maar ook overdag.heb hier al vanallas geprobeerd (mensengeur .hond inren laten lopen .val)denk dat de honger of instinct sterker is dan al onze middeltjes .dus denk ik,dat we de schade zoveel mogelijk moeten proberen te beperken en ermee leren leven dat er nu en dan een kip verdwijnt
 
Geschreven door Klaas H op 31/01/2013

Mijn Mechelse koekoeken hebben vrije uitloop. Op hun slaaphok heb ik een automatisch luikje ge?Ønstalleerd dat open gaat als de zon opkomt en toe gaat als de zon onder gaat. Eenvoudig te installeren en werkt op netspanning of op batterijen. Het enige "nadeel" is dat het 120 euro kost(de prijs voor 6 kippen?) maar het bezoek van een vos is snel al duurder. Ik heb het besteld in Nederland,ook al voor men vader en schoonvader, en dat was steeds in orde. http://www.schuko.nl/index.php?item=1-hokopener-vsb-st&action=article&group_id=12&aid=50&lang=NL
 
Geschreven door wim vantomme op 22/08/2011

Beste,

sedert jaar en dag hou ik kippen en ander gevogelte in agrarisch gebied zonder tot op heden ?©?©n keer een bezoek van mijnheer vos. Uit overlevering in de familie is mij steeds verteld dat mensengeur en aanwezigheid de vossen op afstand houdt. De mensengeur wordt het langst bewaard in mensenhaar. Dus strooi ik iedere 2 maand mensenhaar (best je eigen haar van bij de kapper om je eigen geur die in de buurt hangt,te versterken) en heb ik tot op heden geen last van de vos. Is het toeval of niet maar de 100-tal pluimvee is er in ieder geval tevreden mee.
Groetjes,
Wim
 
Geschreven door karl T. op 09/04/2011

Vos hier, vos daar, oooh mijn wereld vergaat . Laat me eerst stellen als er schade is door een vos mag je er gerust iets aan doen. Maar dan moet je zeker zijn dat het een vos is. Hoevelen die beweren dat de vos de dader is kunnen dit echt bewijzen? Er zijn nog andere kapers op de kust. In eerst plaats loslopende honden (nb:in zuiden van VS een plaag!), ook marterachtigen,zelfs katten. Daarom dat ik stellen, probeer eerst op objectieve wijze te weten te komen wie de dader is. Schakel desnoods echte specialisten in,
En eenmaal zover probeer een oplossing te zoeken voor je probleem. De meest bevredigende is preventie want een leeg territorium wordt sowiso terug opgevuld en dan ben je terug bij af.De mens heeft het verstand , de dieren alleen hun instinct, gebruik het dus zou ik zeggen.
 
Geschreven door Vandyck Stijn op 24/05/2010

Schrikdraad aan de buitenkant van de ren heb ik ook geprobeerd, zonder succes...
 
Geschreven door marc corsmit op 24/05/2010

Ik ben in de nabije toekomst van plan een stuk boomgaard af te spannen met de bedoeling om er wat hoenders op los te laten. Om te vermijden dat ze ten prooi vallen van jagende vossen ga ik buiten het ingraven van de afspandraad , ook schrikdraad voorzien aan de buitenkant van de omheining en poort. Deze ga ik met een tijdsklok aansturen en enkel tijdens de nacht op laten springen : hopelijk met voldoende succes !
Groetjes,
Marc corsmit
 
Geschreven door Joeri op 04/05/2010

Hier kan je vossenvallen kopen:

http://www.wildvallen.nl/index.php?paginaid=8

Mvg,
Joeri
 
Geschreven door Jan ... op 30/04/2010

Een hond die 's nachts kippen doodbijt?
Een marter die 10 kippen op 1 nacht doen verdwijnen?
Het zou me verbazen ... De eerste keer hou je alle mogelijkheden open, maar nadien weet je wel beter!

Wij zijn in 2009 tot 3 maal toe bestolen geweest door een vos. Wij wonen heel landelijk en hebben (nog) geen hond. Er is een vrij hoge draad rond mijn ren, die deels ingegraven is, maar ik denk dat de vossen daar op klimmen en door de grotere mazen kruipen.

Soit, het is vooral frustrerend. Nu doen we gewoon dagelijks ons kippenhok 's morgens open, 's avonds toe. Zo houden we tezelfdertijd de kippen goed in de gaat, geven we eten, en halen we eieren.

Mvg,
Jan
 
Geschreven door patrick conings op 30/04/2010

Vossen zijn prachtig , maar veroorzaken ook veel frustratie ! Zeker als je eigen dieren eraan gaan ...
Vossen uitroeien is niet de bedoeling en zalin de verste verte niet lukken vanwege hun voorzichtigheid. Vallen kopen is overal mogelijk (even op google zoeken), maar een vos vangen is een kunst die weinigen gegeven is en bovendien volgt er snel toch weer een andere die het gebied zal innemen. Maar heel vaak is het geen vos ,maar hond (overdag) of marter (die geraakt overal in en over). Een loslopende hond is zeker heel afwerend en een elektrische installatie zoals voor vee is ook heel doeltreffend. Zorg dat een stroomdraad en een geaarde draad op 10 cm uit elkaar staan. Contact met de twee tegelijk is een "harde les". Ook lijken schapennetten van 50 m met stroom me een goede optie voor wie toch wat meer ruimte wil geven aan zijn pluimvee.
 
Geschreven door Kristof Sprengers op 22/04/2010

vossen uitroeien, pffff, neem uw verantwoordelijkheid en steek uw dieren in een fatsoenlijk hok!Ipv. uw omgeving naar uw hand te zetten past u zich beter aan uw omgeving aan.

Groeten,
Kristof sprengers Sle- en natuurpunt lid
 
Geschreven door Steven op 20/04/2010

Advies om uit te uitroeien... zal niet gaan denk ik.

Wat wel werkt (denk ik) is een degelijk (nacht)hok of een ren/voliere die helemaal afgesloten kan worden.
Of zijn er andere tips?
 
Geschreven door Vandyck Stijn op 20/04/2010

Sorry hoor,maar wat ik niet begrijp is dat uitgerekend leden van de sle, die zoveel tijd en moeite in hun zeldzaam pluimvee steken, nog steeds de vos willen in bescherming nemen.
Wel in zeg u eerlijk, een vos die ik kan vangen zal het niet meer kunnen navertellen hoor...
Ongeacht wat de overheid zegt over "jachtbeleid" of de mensen van natuurpunt zeggen...
Ik ben in 5 jaar tijd al zeker 30 kippen kwijt.
Ik durf het gewoon niet van met zeldzame kippen te beginnen , om dan de teleurstelling te moeten voelen van verdwenen of opgegeten kippen.
Dus, advies aan alle pluimveehouders: Probeer reintje uit te roeien!
 
Geschreven door Steven op 19/04/2010

Mijn buur is nu vrijwel al zijn kippen kwijt (> 10 stuks op 14 dagen). Het is de periode zeker dat de vossen jongen hebben.
Hij heeft vroeger (tevergeefs) geprobeerd om de vos in een kooi te lokken maar njet hoor. De enige kippen die overblijven zitten in een volledig gesloten ren maar ik ben benieuwd hoe lang de vos eruit te houden is.
 
Geschreven door Dries De Rudder op 19/04/2010

Ik zou toch maar voorzichtig zijn met een vangkooi. Ten eerste zal je wellicht over een jachtvergunning moeten beschikken om vossen te mogen bejagen (binnen het seizoen), ten tweede weet ik niet in hoeverre een vangkooi toegelaten is als 'jachtwapen'.

Elk beslist voor zichzelf, maar ik zou het risico niet lopen om een vangkooi te gebruiken; er moest maar eens iemand in de straat wonen die dat te weten komt en vossen lieve diertjes vindt...
 
Geschreven door Vandyck Stijn op 06/04/2010

De man in kwestie zei dat het belangrijk is om het juiste lokmiddel in de kooi te leggen...?
 
Geschreven door cedric op 06/04/2010

Vossen mogen bejaagd worden van 1 oktober tot 14 februari. Er staat net een artikel in de krant met de vraag of ze niet meer bestreden moeten worden.
 
Geschreven door Michiel Martens op 05/04/2010

Een hond is denk ik wel een afdoende middel als deze rond de omheining kan lopen.

Vangkooien kan je ook kopen in gespecialiseerde kleinvee winkels.
 
Geschreven door Kristof Sprengers op 05/04/2010

Is een vangbak niet illegaal?
ikzelf heb nog geen enkel stuk pluimvee verloren,
en er zat vorige zomer zelfs een hele vossennest op 100 meter van mijn tuin.
De enige bescherming die ik heb is een duitse herder die door zijn geur vossen verjaagd.
 
Geschreven door Rob van Opstal op 05/04/2010

een gazen kooi met een valklep?die moeten er her en der nog wel zijn.Ik heb NOG geen last van vossen bij mijn kippen(Braekels en Chaamse hoenders),maar ze zijn al bij ons midden in het dorp gezien!
Ik heb vlak bij mijn kippenkooien twee mechelse herders in een kennel zitten,zouden die de vos schrik aanjagen?