SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

raar fenomeen: lammetjes die op de puntjes van hun "tenen" lopen...
Geschreven door Tom Van Doren op 29/03/2010

Beste allemaal,

ik zit hier met een ambetant probleem, drie van onze lammetjes kunnen ofwel hun voorpootjes niet strekken, ofwel zijn hun "hoefhieltjes" zo overgevoelig dat ze er niet willen op lopen. Ik weet niet wat het is. Ze lopen dus helemaal krom, op de topjes van hun voorhoefjes. Het wordt met de dag erger, soms vallen ze nu zelfs door hun knie?´n. Ze grazen dan meestal ook op hun voorknie?´n of gewoon al liggend. E?©n van hen, het oudste, begint nu ook serieus te vermageren. En toeval of niet, het zijn net ook die lammetjes die we met de papfles aan het grootbrengen zijn, omdat de ooien gestorven zijn (?©?©n twee dagen na zware bevalling: groot lam, lam lag verkeerd, eerst met achterwerk en de twee achterpootjes staken ook verkeerd en de andere ooi om onverklaarbare gestorven, drie dierenartsen bij geweest) Wat een miserie heb ik toch dit jaar, nog nooit meegemaakt.

Zou er iemand kunnen helpen met die lammetjes, het lijkt wel of hun botten sneller groeien dan hun pezen en dat ze daarom zo op hun tipjes lopen. Of zou het iets te maken kunnen hebben met die flessenvoeding (ik meng warm water met zo'n melkpoeder dat daar speciaal voor wordt verkocht)

Ik zou ook nu weer een dierenarts kunnen raadplegen, maar met alle respect, diegene die hier al geweest zijn (en ik heb er al verschillende geprobeerd), die gissen er ook maar naar, maar hun gokje kost me wel telkens 35 euro..en dan is er nog geen bloedonderzoek of pikuurke bij of zo

't Is wel zo dat ik er pas een dierenarts bij haal, als ik het zelf niet weet natuurlijk. De evidente zaken, daar heb ik geen "specialist" voor nodig. Maar als het echt iets raars is, dan weet ik eigenlijk niet welke dierenarts ik moet bellen. Dus.. bij deze, als er iemand een goeie tip heeft, ik woon in Zemst.

Maar nu is het probleem met mijn lammetjes natuurlijk het belangrijkst. Wie kan helpen aub?

Al bedankt op voorhand,
Groeten,
Tom
 

 

Reacties
Geschreven door Tom Van Doren op 31/03/2010

Steven, Marc,

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Ik vind het best moeilijk zelf het verschil vast te stellen tussen tussenklauwontsteking en rotkreupel. De hoefjes voelen inderdaad redelijk warm aan en ze stinken niet, maar de aantasting is zeker niet alleen tussen de hoefjes alleen. Ze zijn helemaal mals, en ook de onderkanten zijn aangetast. Dus ik weet niet dat ik rotkreupel mag uitsluiten.

Momenteel heb ik ze terug mooi in de normale vorm besneden en ben aan het behandelen met tetracycline, een oranje spray die koud aanvoelt. Is dit ook goed ter behandeling van tussenklauwontsteking??

Ik heb de lammetjes ook op een weide gezet waar al maanden geen schapen meer hebben opgestaan. Maar hierdoor kunnen de hoefjes natuurlijk niet uitdrogen en verharden. Maar als ik ze binnenzet, kunnen ze geen gras meer eten. Ik zal dus moeten kiezen. Misschien toch best effe ophokken in droge stal.
 
Geschreven door steven op 30/03/2010

Beste Tom

Waarschijnlijk hebben deze lammeren ook te weinig weerstand omdat ze moederloos zijn. Hebben ze biest gehad? Want zonder biest zijn ze zeer vatbaar voor allerlei aandoeningen.
Voelen de hoefjes warm aan? Als ze warm zijn is er sprake van ontsteking (bv. tussenklauwontsteking zoals Marc aangeeft).
In dat geval zou antibioticum geen kwaad kunnen (lincospectin of iets gelijkaardigs)
 
Geschreven door de causmaecker marc op 30/03/2010

Beste,
U heeft bijna zo goed als zeker,een tussenklauwontsteking bij de lammeren.
Dit wordt door velen verward met rotkreupel,maar dit is een gans andere aandoening.
Ik geef U de raad om de lammeren in een goede en droge stal op te hokken en hun hoefjes te behandelen met zinkspray(maar zeker niet behandelen met formol of andere producten.
U zal zien dat de hoefjes droger worden en het probleem verdwijnt vanzelf.
 
Geschreven door Tom Van Doren op 29/03/2010

Ik ben zo juist nog eens gaan kijken, en hoefjes zien er eigenlijk helemaal niet zo goed uit (zeker voor lammeren). Ze lijken me een beetje "mals". Dan zou ik durven denken aan rotkreupel. Maar er is geen wee?Øge geur, zoals ik hier en daar lees, en dit is hier ook nog nooit voorgekomen. Zou het kunnen? Bij lammetjes van een maand oud?