SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

Rammenpool
Geschreven door Koen Pille op 19/10/2009

Voor sommige van onze oude Belgische schaperassen is de populatie (stamboek) dieren nog altijd zeer kritiek. Denken we maar aan het Lakens kuddeschaap, Entre-Sambre et Meuse, Houtlander en Vlaams Kuddeschaap. Enkele rassen grazen zelfs maar bij 1 of een paar fokkers. Bij ziekteuitbraken(zoals MKZ)kunnen er in een mum van tijd rassen verdwijnen.
Zou het dan ook geen goed idee zijn om enerzijds een rammenpool aan te leggen (in het Levend Erfgoedpark??) binnen Stichting Levend Erfgoed, en/of rammensperma te 'stockeren', zoals men in Nederland bij hun inlandse schaperassen doet ?
Een rammenpool zou mijns inziens handig zijn voor al die fokkers van onze oude schaperassen die geen ram hebben of kunnen houden. Ook die restpopulaties bij particulieren, al zijn het maar 3 Lakense ooien, zijn van belang als de overheid begint te ruimen (bij MKZ e.d.)
Natuurlijk denkt iedereen bij het uitlenen van een ram, aan ziekte-insleep, maar mits duidelijke afspaken zou een rammenpool een meerwaarde zijn voor onze inlandse bewolde viervoeters.
 

 

Reacties
Geschreven door Snauwaert Mark op 24/11/2009

Ik ben het hier helemaal mee eens.
Niet iedereen is namelijk in staat om een ram te houden andere kunnen er maar een houden.
Daarom denk ik dat er soms wel eens rammen in de diepvries belanden die anders nog voor mooie raszuivere nakomelingen zouden kunnen zorgen.
Als voor beeld onze collega Toon De Bock die in het forum opzoek is om zijn Bethje te laten verder bouwen aan het lakensras. Een soort van rammenpool zou hier een oplossing zijn.
Want al komt het dier van bij ons het zou echt zonde zijn mocht dit prachtig dier de stamboom niet zou kunnen aanvullen.