SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

Beginnen met schapen
Geschreven door Thomas Linssen op 18/05/2006

Indien ik zou willen beginnen met schapen, welke instanties moet ik dan verwittigen om met alles in orde te zijn. Het is waarschijnlijk een vraag die al behoorlijk vaak gesteld is, maar het is niet anders, ...
alvast bedankt, thomas
 

 

Reacties
Geschreven door tjeu steensels op 10/09/2006

dankjewel alvast, ook voor je mail
nu heb ik toch ongeveer een beeld hoe t allemaal werkt
 
Geschreven door Staf Van den Bergh op 09/09/2006

Beste Tjeu,
DGZ heeft niets met de stamboekfokkerij van schapen te maken. Indien u schapen gaat houden dient u bij DGZ een beslagnummer aan te vragen, ongeacht het aantal schapen dat u houdt. Schapen moeten ge?ɬØdentificeerd worden door middel van een saniteloormerk. Die moet u eveneens bij DGZ aanvragen. Zie hun website www.dgz.be .
Indien u dieren van de Belgische zeldzame schapenrassen wil laten inschrijven in het stamboek dan zal u daar kontakt moeten voor opnemen met Steunpunt Levend Erfgoed (SLE). Zie rubriek "schapen" op de website www.sle.be. De subsidieregeling van de zeldzame rassen is eveneens toevertrouwd aan SLE. U vindt de nodige informatie daarover eveneens op de website.
 
Geschreven door tjeu steensels op 09/09/2006

hallo, ik was me aan het afvragen hoe het zit met het dgz aangezien wij al een boerderij hebben, waarschijnlijk zal ik het ook moeten aangeven als ik meer als 10 schapen heb, of niet? en ik ben ook maar beginnend schapenhouder en diegene waar ik de schapen van heb gekocht ging het papierwerk en subsidieregeling regelen, hoewel ik daar al even niets van gehoord heb. Als ik een telefoontje naar het dgz doe, kunnen zij mij dan zeggen, of de dieren dan al op mijn naam staan (als ik hun het oormerknummer geef) of nog niet?
 
Geschreven door Staf Van den Bergh op 19/05/2006

Thomas,
zoals Steven zegt moet je in ieder geval een beslagnummer aanvragen bij DGZ (Dierengezondheids-zorg Vlaanderen)en moeten de dieren gemerkt worden met dubbele saniteloormerken. Je moet voor je dieren een register bijhouden met in- en uitgaande bewegingen (aan- en verkoop, sterftes) Het gebruik van dierengeneesmiddelen is eveneens gereglementeerd en hiervoor dien je een geneesmiddelenregister aan te leggen.
Het houden van dieren is daarenboven onderworpen aan de milieureglementering en aan de reglementering van de Mestbank.
Afhankelijk van het gebied waar je woont ben je eventueel onderworpen aan een milieuvergunning. Dit is het geval wanneer iemand meer dan 149 schapen houdt in een "agrarisch gebied" - meer dan 24 in een woongebied met landelijk karakter - of meer dan 9 in "ander woorgebied".
Je bent aangifteplichtig bij de "Mestbank" indien je meer dan 2 ha grond laat begrazen of wanneer je dieren via hun uitwerpselen meer dan 300 kg fosfor produceren (dit komt overeen met +/- 50 ooien plus hun lammeren).
Indien je een vast hok wenst te bouwen voor je dieren zal je hiervoor waarschijnlijk een bouwvergunning moeten aanvragen. Voor schuilhokken zijn de voorschriften veel soepeler, doch dat vraag je best eens op de gemeente waar je woont.
Het vervoer van schapen is eveneens onderworpen aan een aparte regeling (zie hiervoor volgende aflevering van de ARK). Hopelijk zakt hiermee de moed niet in je schoenen. Het valt allemaal nogal mee.
 
Geschreven door pieter op 19/05/2006

Beste Thomas,

Vooral DGZ is belangrijk als 'kleine' hobbyfokker. Op het moment dat je je aangeeft als schapenhouder moet je ook een 'bedrijfsveearts' aanduiden. Dus die kies je best ook al (al is het nadien niet verboden van een andere veearts naar je dieren te laten kijken). Verder zijn er een boel practische zaken die je in de loop van het 'herderschap' wel zal ontmoeten (weide, stal, scheerder, lidmaatschap SLE, ...) maar dat bedoelde je waarschijnlijk niet met je vraag.


Veel succes ermee !
 
Geschreven door steven op 18/05/2006

Dag Thomas,

zeker geen overbodige vraag. Het hangt allemaal af van hoeveel dieren je zal houden.
Wat je moet doen ongeacht het aantal dieren is een beslagnummer aanvragen (webstek www.dgz.be).

In principe moet je ook een mestbanknummer aanvragen maar voor een klein aantal dieren (beperkte oppervlakte) moet je geen aangifte invullen.

Er zal ook een heffing van het FAVV volgen maar ook hier kan je met een beperkt aantal dieren ontsnappen aan de heefing.

Misschien vergeet ik er nog maar waarschijnlijk komen er nog reacties