SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

Izegemse koekoeken
Geschreven door Thomas Linssen op 13/05/2006

Sinds een dag of 25 ben ik de trotse eigenaar van een toompje 'Izegemse' in wordening. Ik zeg bewust 'Izegemse'. Ik had 30 eieren gekocht en die zijn grotendeels uitgekomen. Er zitten echter ook 5 gele kuikentjes tussen. Worden dit witte Izegemse koekoeken? IS deze kleur erkend, of zijn dit onzuivere dieren?
 

 

Reacties
Geschreven door Thomas Linssen op 17/05/2006

BEdankt, ik heb het begrepen. Dat zijn een paar kippen die gaan bewijzen dat zelfs een onzuivere Izegemse voortreffelijk smaakt, ...
 
Geschreven door Jan Martens op 17/05/2006

Beste,
De Izegemse bestaat alleen maar in de koekoekkleur. Andere kleurslagen wijst op inkruising en geeft een rasloos dier. Dit kan voorkomen wanneer de ouders genetisch niet raszuiver zijn (wat niet altijd te zien is). Door verder te fokken en zeer streng te selecteren kan je uiteindelijk opnieuw tot raszuivere dieren komen: drie generaties op rij identieke nakomelingen.
 
Geschreven door Dries De Rudder op 16/05/2006

Thomas,

Met izegemse heb ik geen ervaring, maar bij Vlaanderse en Mechelse zijn de kuikens van koekoek-kleurigen grijs-zwart van kleur. Daaruit komt dan later de koekoek-kleurslag.

Gele kuikens zijn dus niet onmiddelijk wat je zou verwachten... Ik zou gewoon afwachten en zien wat er van komt, maar de kans is groot dat het niets wordt.

Succes nog met de verdere opkweek.