SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

Artikel over dioxineheisa in de Ark
Geschreven door marc carrebrouck op 04/06/2008

Uit het artikel in de ark
"De eieren van bij de biologische pluimveehouders en producenten van scharreleieren voldoen aan de belgische dioxinenormen omdat de kippen niet aan de aarde kunnen en afgeschermd worden "

Waar haalt men vandaan dat de bio en scharrelkippen met vrije uitloop niet in de aarde of zelfs afgeschermd worden ?
Deze kippen moeten per kip beschikken over 4 vierkante meter uitloopruimte en vanaf 11 s'morgens beschikken over deze uitloop .
Mijn kippen worden maandelijks gecontroleerd op oa salmonella ,enz ,.
Bij dioxine steekproeven komen ze ALTIJD bij de bedrijven met uitloop ,het gevolg is dat wij veel kontroles krijgen .
Mijn kippen beschikken over meer dan 5 ha vrije uitloop waarvan het grootste gedeelde met gras maar ook een stuk aarde en houtkant .
Mijn kippen flokken (zoals bij ons zeggen )graag in het zand om indien nodig hun parasieten kwijt te geraken .
Toch beter dan ze een douche te geven met een insekticide zoals het veel gebeurd .

Waarom steekt men centen in een onderzoek bij particulieren ,beter de mensen informeren hoe men het kan voorkomen .
Willen sommigen de bio en kippen met vrije uitloop mischien weg ? Om terug de kippen op te sluiten .
De grootste bron van dioxines kan nog thans uit de keuken komen !
Verbrande vetten ,olien ,etenwaren , komen nog wel eens bij de kippen terecht met de andere etenresten en dat is ook een bron van dioxines .
Binnen de sektor is er een strijd bezig ter behoudt van de batterij of om de batterij nog langer te houden en de verijkte kooi toe te laten .
Dit is waarschijnlijk de reden van de artikels in de media .

Wat is er mooier dan een kip die vrij rond scharreld in de natuur!
Vriendelijke groeten marc
 

 

Reacties
Geschreven door Peter Hermans op 20/06/2008

Vorig jaar heb ik deel genomen aan dit onderzoek. Men heeft hiervoor zowel de grond, het eten, de mest als de eieren onderzocht. Ik heb ook de resultaten van alle metingen gekregen. Opmerkelijk is inderdaad dat in 2/3 van de metingen de norm voor dioxine overschreden wordt. De eieren van mijn zilverbrakels zaten er niet bij en kwamen als 3de beste (op 59) uit de test. De norm voor DDT was wel licht overschreden. De kippen lopen op een stuk grond wat tientallen jaren een akker is geweest. Allicht heeft men vroeger er niet te nauw gekeken op het gebruik van insecticides...
Het is wel duidelijk dat er zeker een verband is met de grond waarop ze lopen en dit zal plaatselijk erg verschillen zodat een algemene regel niet bestaat. Eten geven op een verharde ondergrond, een harde ondergrond in het hok, genoeg oppervlakte zijn de belangrijkste maatregelen om intoxicatie tegen te gaan, maar dat wisten we al. Trouwens voor de stoffen PCB's en DDT waren de resultaten beter, nl respectievelijk 2 en 10 op 59 boven de norm.
Ik heb er in elk geval geen eitje voor gelaten....
 
Geschreven door Jan Martens op 10/06/2008

Beste Marc,

Je citaat uit het artikel in De Ark is niet meer en niet minder een verklaring van de sectorgenoot zelf. Die verklaringen werden afgelegd in de nieuwsberichten tijdens de periode dat de scharreleieren het zo zwaar te verduren kregen. Er werden zelfs beelden bij getoond van kippen die onder netten liepen op een betonvloer, weliswaar in open lucht.

Dat dit niet strookt met de werkelijkheid kan ons alleen maar verheugen. Uw bericht op dit forum is des te merkwaardiger omdat de zogenaamde specialisten er van uit gaan dat heel Vlaanderen vervuild is en dat kippen die in Vlaanderen aan 'aarde' kunnen dus onwillekeurig de besmetting overdragen op hun eieren.

Jouw verklaring dat bij dioxinesteekproeven je eieren als zuiver bestempeld worden is goed nieuws want dat betekent dat de geleerde mannen het verkeerd voor hebben en dat een grondiger onderzoek aangewezen is.

Volldedig akkoord met de extensieve houderij!
Jan Martens