SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

dalton-oormerken
Geschreven door Marc. op 27/04/2006

Ik heb dit jaar weer maar eens problemen met uitscheurende dalton-oormerken, en uit vroegere gesprekken met andere kwekers weet ik dat ik niet de enige ben. Alleen wordt het nu wel moeilijk om het tweede sanitel-oormerk op een aanvaardbare manier in een geschonden oor te plaatsen.
Zijn er mensen die me aan een goed alternatief voor het voorlopig merken van lammeren kunnen helpen. Ik heb ooit een soort klemijzertjes gebruikt gezien. Bestaat dat nog? Is er zoiets als onuitwisbare wolverf?
 

 

Reacties
Geschreven door Staf Van den Bergh op 24/05/2007

Zoals vorig jaar op deze plaats aangekondigd, heb ik de Daltonnummers opnieuw aan de boven-voorkant van het oor aangebracht, dicht tegen de kop en leesbaar wanneer je voor het lam staat. Resultaat: ?ɬ©?ɬ©n verloren oormerk (op 30) maar geen enkele doorgescheurde oor.
 
Geschreven door marc. op 23/05/2007

Ik heb dit jaar de oormerken aangebracht zoals door Staf beschreven, en ik heb inderdaad geen problemen gehad. Bedankt.
 
Geschreven door Gerard Pierik op 01/09/2006

Best Steunpunt levend erfgoed.

Graag mijn reactie op het verlies van de zgn. Dalton oormerken. Ik denk dat hiermee de Dalton Rototag oormerken bedoeld worden voor schapen, geiten en biggen.
Het is van wezelijk belang dat deze op de juiste plaats aangebracht worden met de juiste tang, de Rototag Tang van Dalton.
Alleen dit garandeerd dat de oormerken blijven zitten en niet uitscheuren.
Voor de juiste informatie bezoek onze website:
www.daltonbv.nl

Met vriendelijke groet,

Gerard Pierik
manager Dalton Continental B.V.
 
Geschreven door marc. op 20/08/2006

Bram, wat is je e-mail adres? Of beter nog, stuur me het adrs op mvdoorne@skynet.be. Bedankt alvast.
 
Geschreven door Bram Verrecht op 05/08/2006

Beste,

Wij hadden ook dit probleem, en aangezien wij nogal wat schapen hebben(120 ooien) is het zeer moeilijk om de juiste lammetjes(die hun nummer kwijt zijn) bij de juiste ooi te zetten. Wij hebben als oplossing voor dit probleem nieuwe nummertjes gekocht, het zijn ijzeren klemmetjes (zoals u al zei) deze zijn nog steeds te koop. Men moet ze bestellen bij SWM in Nederland voor het adres mail me maar.
 
Geschreven door steven op 30/04/2006

Ik breng de DALTON nummers ook dicht bij de kop aan, en zoals Staf zegt eerder boven-voorkant. Ik heb nog nooit gescheurde oren gehad van deze nummers, wel al van SANITEL-nummers. Met DALTONS begint het oor soms te zweren aan de opening.

Mijn lammeren grazen redelijk veel door de Ursus draad. Maar ik heb de indruk dat als ze hun kop terugtrekken ze die draaien waardoor een nummertje bovenaan op het oor tegen kun kop gedrukt wordt en niet kan vasthaken.

Wolverf zou mij ook interesseren. Op foto's van Franse dieren zie je die nummers soms staan. Maar ik heb geen idee waar daar aan te komen is.
 
Geschreven door Staf Van den Bergh op 29/04/2006

De voorgaande jaren bracht ik het Dalton-oormerk aan de boven-voorkant van het oor aan zodat je het goed kan lezen wanneer je voor het schaap staat. Een zeldzame keer verliest het lam dit oormerk, maar nooit gaat dit gepaard met een doorgescheurde oor.
Dit jaar heb ik de Dalton-oormerken aangebracht aan de achter-middenkant van het oor, met het oog op de latere vervanging van dit oormerk door het sanitel-oormerk. In dit geval lees je het nummer af wanneer je achter het schaap staat. Ik heb nu eveneens meerdere lammeren die hun Dalton-oormerk kwijt zijn en hun oor volledig hebben doorgescheurd. Conclusie: volgend jaar breng ik de Dalton-oormerken opnieuw aan de boven-voorkant van het oor aan en blijven ze zitten, ook nadat ik de sanitel-oormerken zal hebben ingebracht.