SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

kempens kieken
Geschreven door Dirk Poelmans op 14/05/2013

Kan iemand mij meer info verschaffen over het kempens kieken? Is deze kip in Belgi?´ uitgestorven? Is deze kip in het buitenland bekend onder de naam campine kip? Volgens verschillende internetbronnen zou deze kip een afgeleide kunnen zijn van de brakelkip.
 

 

Reacties
Geschreven door Michiel op 16/05/2013

Inderdaad, een lokale variant van de Brakel, zoals er verschillende Brakelvarianten waren afhankelijk van de streek: Zottegems hoen, Chaams hoen (Nederland, hercreatie?!) en de campine. Alleen heeft deze laatste het niet tot afzonderlijk ras geschopt en de andere wel, al hebben ze het bijzonder moeilijk om niet te verdwijnen. Vandaar wat extra aandacht voor het Zottegems hoen op onze komende Levend Erfgoed Expo.
 
Geschreven door Alex Decnoninck op 15/05/2013

Kijk hier eens :

http://www.la-basse-cour-du-nord.fr/campine.html
 
Geschreven door Dirk Poelmans op 15/05/2013

Ook uitgestorven in het buitenland? De huidige campine-kippen die in het buitenland bekend zijn en vanuit de antwerpse kempen ingevoerd zijn, kan men niet beschouwen als een kempens kieken?
 
Geschreven door Bart Courtens op 15/05/2013

Het Kempens kieken of de Campine was een afgeleid ras van de Braekelkip. Een stuk kleiner en rond de vorige eeuwwisseling befaamd voor z'n goede leg. Ondertussen helaas uitgestorven.