Belgische ringslager

De Belgische Ringslager is een zeer oud Vlaams ras. Volgens sommigen schilderden de oude meesters David Teniers de Jonge en Jacob Jordaens op hun doeken duiven die door hun vorm en tekening doen denken aan Belgische Ringslagers. Ringslagers hebben een baltsspel waarbij de doffer op geringe hoogte (van 50 cm tot 1 m) cirkels boven zijn duivin vliegt om haar als dusdanig het hof te maken. Goede doffers doen dit meerdere malen binnen enkele minuten. Deze eigenschap was jammer genoeg verdwenen, maar gelukkig zijn er weer enkele speciaalfokkers die dit door inkruising met 'oerringslagerrassen' terug in onze Belgische Ringslagers fokken.

Het gewicht van de Belgische ringslager varieert van 500 gr tot 550 gr. Belgische ringslagers zijn tamelijk zware duiven met opgerichte houding en voorzien van witte veervelden en een puntkap. De witte veervelden zijn: de halvemaanvormige slab waarvan de punten tot de hoogte der ogen mogen reiken; minstens de zes grootste slagpennen moeten wit zijn; de buik, dijen, poten en stuit zijn eveneens wit.

Ringslagers en Speelderkes zijn de enige rassen die 'gebroken ogen' mogen hebben. Een gebroken oog is een oog waarvan de pupil 'uitgelopen' is naar de snavel toe. Dit geeft de indruk dat de duif scheel kijkt. Kleurslagen zijn blauw, blauwgekrast, blauwzilver, zwart, dun, rood, geel, roodzilvergeband, geelzilvergeband. In België en Nederland zijn nog een tiental fokkers van de Belgische ringslager.

MEER INFO OVER DIT RAS

Belgische ringslager
Momenteel is er nog geen extra informatie beschikbaar.
Belgische ringslager