Mond- en klauwzeer is een virusziekte. Ze treft gedomesticeerde en wilde tweehoevigen zoals varkens, runderen, schapen, geiten, herten en everzwijnen. De ziekte veroorzaakt veel gezondheidsproblemen bij de getroffen dieren en heeft een zeer grote economische impact.
Op 10 januari 2025 werd er in Duitsland een uitbraak van mond- en klauwzeer vastgesteld. Deze uitbraak is ondertussen uitgeroeid en Duitsland kan in april 2025 zijn vrije status bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid terugkrijgen.
Helaas werden in maart verschillende andere uitbraken van mond- en klauwzeer vastgesteld in Hongarije en Slowakije:
• 6 maart: een melkveebedrijf in Hongarije, vlakbij de Slowaakse grens;
• 21 maart: 3 rundveebedrijven in Slowakije, waaronder één in de bewakingszone van de Hongaarse uitbraak;
• 25 maart: een rundveebedrijf in Slowakije, gelegen in de bewakingszone van de eerdere uitbraken;
• 26 maart: een melkveebedrijf in Hongarije, op 40 km van de eerste uitbraak.
Na de eerste uitbraak heeft Hongarije strenge bestrijdingsmaatregelen ingevoerd, waaronder vervoersbeperkingen tot 17 maart. Totdat de nieuwe uitbraak werd vastgesteld, waren alle testen negatief. De tweede uitbraak bevindt zich op 40 km van de eerste uitbraak en de door de autoriteiten ingestelde bewakingszone bestrijkt een deel van het Oostenrijkse grondgebied.
Slowakije heeft de volgende aanvullende bestrijdingsmaatregelen ingevoerd: een verbod op het vervoer van gevoelige soorten op zijn grondgebied (ook voor de uitvoer). Een verbod op doorvoer door de betrokken gebieden. Doorvoer via de rest van het land is alleen toegestaan als er geen tussenstop is in Slowakije. Verbod op verzamelingen zoals markten, wedstrijden, enz. Hiernaast zijn er ook nog verscherpte bioveiligheidsmaatregelen. Er zal een noodvaccinatie worden uitgevoerd in bepaalde haarden in afwachting van de ruiming van de dieren.
De veterinaire autoriteiten in deze twee landen doen er alles aan om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Maatregelen in België
Uit de eerste traceerbaarheidsresultaten blijkt dat er tijdens de risicoperiode geen vatbare dieren uit Hongarije of Slowakije in België zijn binnengebracht.
Als de Hongaarse en Slowaakse autoriteiten ons zouden melden dat risicodieren toch naar België zijn verzonden, zullen deze dieren onmiddellijk worden opgespoord voor inspectie en zullen de bedrijven waar ze worden gehouden tijdelijk worden geblokkeerd in afwachting van de resultaten van het onderzoek.
Het is echter belangrijker dan ooit om waakzaam te blijven:
• verdachte gevallen moeten worden gemeld. In deze periode dat de vectoren inactief zijn, wijzen symptomen van blauwtong op een andere ziekte!
• de bioveiligheidsregels moeten strikt worden nageleefd, ook door dierenvervoerders die door risicolanden reizen;
• reizigers uit derde landen of gebieden met een hoog risico mogen geen dierlijke producten meenemen in hun bagage;
• het is verboden keukenafval te voederen, vooral aan gevoelige dieren;
• dieren die vanuit een ander land in België worden binnengebracht, moeten vergezeld zijn van een gezondheidscertificaat dat is ondertekend door de officiële dierenarts van het land van herkomst. Dit certificaat bevestigt dat het dier geen klinische tekenen van een besmettelijke ziekte vertoont en dat het niet afkomstig is uit een risicogebied (https://favv-afsca.be/nl/news/illegale-invoer-van-schapen-en-geiten-belgie-betekent-gevaar-voor-de-belgische-veestapel).
Een beschrijving van de ziekte en foto's van klinische symptomen vindt u op: https://favv-afsca.be/sites/default/files/2023-09/20170304_Mond-en-klauwzeer_NL.pdf
Bron: FAVV