UPDATE 06-03-2024: Er is een bijkomende besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld in de zones Sint-Gillis-Waas, Oost-Vlaanderen. Het gaat om een braadkippenbedrijf in de bestaande 3 km-zone, waar gisteren in één van de stallen een licht verhoogde sterfte werd gezien. De ca. 95.000 vleeskippen van het bedrijf worden vandaag geruimd.
Door de nieuwe haard breiden de bestaande beschermingszone (straal 3 km) en bewakingszone (straal 10 km) enkele kilometer uit in westwaartse richting. Er zijn geen bijkomende commerciële houderijen in de uitbreiding van de 3 km-zone, maar wel vier in de uitbreiding van de 10 km-zone.
----------------
Er is voor het eerst sinds lang opnieuw een besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld op een commerciële pluimveehouderij. Het gaat om een leghennenbedrijf in Sint-Gillis-Waas, Oost-Vlaanderen.
De ca. 90.000 hennen van het bedrijf, en ook de vogels van een aanpalend leghennenbedrijf worden vandaag geruimd.
Rond de haard worden de gebruikelijke beschermingszone (straal 3 km) en bewakingszone (straal 10 km) afgebakend. De bewakingszone ligt deels in Nederland. In het Belgische deel van de zones liggen een 20-tal pluimveehouderijen. Voor deze houderijen zijn er vanaf maandag 24 februari 2025 derogaties mogelijk voor de afvoer van braadkippen en broedeieren.
Deze besmetting komt bovenop de vijf besmettingen van de afgelopen weken bij particuliere houders in de provincie Luik. Zoals al eerder aangegeven gaan ook de besmettingen bij wilde vogels in stijgende lijn. Dit betekent dat de virusdruk rond pluimveehouderijen opnieuw hoog is en dat het risico van een introductie van vogelgriep in de stallen aanzienlijk is. De preventieregels en de bioveiligheid moeten dan ook strikt worden toegepast.
Alle nuttige informatie op de website van het FAVV:
https://favv-afsca.be/nl/themas/dieren/dierengezondheid/dierziekten/vogelgriep