Met Pasen ontluikt ook het Levend erfgoed

Een familielid van de houder van het eerste Levend Erfgoedhoflabel - het 'hof' wordt u in de Ark 2019-2 voorgesteld - kreeg lentekriebels. We laten u meegenieten.

"Schoonzoon houdt, naast van mensen, van alles wat dier is. Vroeger had hij nog een broedmachine gekregen van Opwijkenaar Kamiel van Riekissens, volièreman.

Gisteren zag ik door het kijkraampje tientallen jonge Brakelkipjes, Gouden en Zilveren, uit hun eitjes komen gekropen, en wat verse kakelaartjes van het Izegemse ras. Mooi om zien! Verwonderd van oogjes, nat van pluimpjes nog, maar in de broedkastwarmte al snel gedroogd. Nieuw leven! Paaskuikentjes. Donzige jonge vrolijkheid. Vertederend. Alle kinderen vallen er voor.

Wat kippen in de tuin, het is toch een plezier. Dagelijks vol verwachting naar het hok gaan kijken of je wat kleine prijzen van hun leglest kan rapen. Als ik het leghokdakje optil zit er soms nog eentje breed uitgezet te 'krochen'. Haar alle tijd gunnen, en even later het nog warme ei mee naar binnen tronen. Het zal zo mooi geel zijn als je het klutsen wil of bakken. Eigen gewin, al is het dat van je kippen.

Ze hebben ook een mooi leventje. Hier, in onze kleinschalige tuintjes toch. Niet die van de legbatterijen. Niet de plofkippen, natuurlijk. Niet die van de industriële toestanden. Voor die kippen, ocharme, is alles “werk”. Die van de kipvriendelijke tuinen hebben alle ruimte om te lopen en te scharrelen. Zo bedrijvig altijd! En soms nemen ze een stofbadje, krijgen zo een deugddoende 'verenkitteling', en dan zalig zitten genieten op een zonovergoten groen plekje in de zon. Een kippenleven! Ze scheppen het uit, zoals ze hier zeggen.

Lammetjes passen al evenzeer bij de komende paastoestanden-sfeer. Schoonzoon heeft ze ook en dus heeft ook mijn dochter er. En dus hebben de kleinzoontjes er ook. En wij hebben het plezier er naar te kunnen kijken. Hij houdt van Levend Erfgoed, meer dan terecht. Hij koos voor Ardense Voskoppen. Donkerbruine kop, lichtbruine wol. Grote, begrijpende ogen. Warmte en vriendelijkheid in een gezellig bolletje, al zijn ze eerst wel wat schuchter. Zoals ze daar dan met hun dartel paasjongeren-gevolg in de grazige weiden lopen: idyllisch, pastoraal. Wat een weelde!

Ja, jonge diertjes als band met de grote natuur: ze geven ons vreugde. Kinderen, wij wensen dat de klokken van Rome jullie er een koppeltje van het een of ander brengen! Streelwarm, streelzacht. Als je er de nodige zorg aan wil besteden: Bimbambeieren, klokken van Rome, laat ze a.u.b. maar komen!"