SLE > Nieuws

Nieuws van de Neerhofdierenwerkgroep

 

22/08/2017 - Geen watervogels op levend Erfgoed Expo

Jammergenoeg moeten we u meedelen dat na overleg met dhr. Philippe Houdart van het FAVV blijkt dat watervogels op de Levend Erfgoed Expo verboden zijn. Ander PLUIMVEE is wél toegelaten. BESLUIT: totaal GEEN watervogels (eenden en ganzen) op de Levend Erfgoed Expo 2017. Deze bepaling is nog steeds een gevolg van de vogelgriep-uitbraken in ons land en in Europa. Recente gevallen in Europa (Italië en Zwitserland) tonen aan dat het virus nog steeds aanwezig is in Europa waardoor hoge waakzaamheid geboden is.

[•Lees meer...]

01/08/2017 - Bevestiging van paramyxovirose bij een duivenhouder te Roosdaal

Het federaal Voedselagentschap (FAVV) bevestigt dat een uitbraak van paramyxo werd vastgesteld bij een duivenhouder te Roosdaal in de Provincie Vlaams-Brabant.

[•Lees meer...]

24/07/2017 - Vogelgriep: situatie verbetert

Doordat er de laatste weken geen nieuwe gevallen werden ontdekt, wordt de tijdelijke bufferzone, afgebakend in Bassenge (Oupeye, Visé en Riemst) vandaag 24 juli opgeheven.

[•Lees meer...]

05/07/2017 - Nieuwe vogelgriepbesmetting bij een hobbyhouder in Bassenge

Er is opnieuw een besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een hobbyhouder in Bassenge (Luik). Het aantal besmettingen in ons land komt daarmee op 13. Er wordt een tijdelijke bufferzone van 3 km ingesteld rond de haard. Die omvat vier gemeenten: Bassenge, Oupeye, Visé en Riemst (Limburg).

[•Lees meer...]

30/06/2017 - Vogelgriep: versoepeling maar zonder eenden en ganzen

Vanaf zondag 2 juli worden een aantal beschermende maatregelen die de voorbije weken ingevoerd werden in het kader van de vogelgriep versoepeld. Het FAVV vraagt nog steeds dat alle personen die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

[•Lees meer...]

23/06/2017 - 2 bijkomende vogelgriepbesmettingen in Courcelles en Doornik

Er werden weer twee bijkomende besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij hobbyhouders in Doornik en Courcelles. Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op 11 plaatsen aangetroffen in België. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam te zijn. De tijdelijke bufferzone in Wellin wordt vandaag opgeheven. Die werd drie weken geleden ingesteld zodra het H5N8-virus er werd vastgesteld. De specifieke maatregelen voor deze zone zijn niet meer van kracht.

[•Lees meer...]

20/06/2017 - Vogelgriep: nieuwe besmetting in Namen

Er werd een bijkomende besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een hobbyhouder in Couvin (Namen). Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op 9 plaatsen aangetroffen in België. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders en, in het bijzonder, particulieren die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

[•Lees meer...]

16/06/2017 - Nu ook vogelgriep in Menen en Ath

Er werden 2 bijkomende besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Menen (West-Vlaanderen) en een hobbyhouder in Ath (Henegouwen). Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op 8 plaatsen aangetroffen in België. Bijna allemaal zijn ze gelinkt aan markten. Het FAVV vraagt daarom iedereen die onlangs pluimvee op een markt kocht om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen zodra de vogels ziek worden of plots sterven.

[•Lees meer...]

15/06/2017 - Het wordt erger! Nu ook in West-Vlaanderen

Er zijn opnieuw besmettingen van Vogelgriep vastgesteld en deze keer ook bij een pluimveehandelaar en twee hobbyhouders. Alarmerend is dat er nu ook twee plaatsen in West-Vlaanderen bij zijn, aan de andere kant van het land...

[•Lees meer...]

13/06/2017 - Vogelgriep: 2 nieuwe besmettingen bij hobbyvogels – verbod op pluimvee- en vogelmarkten en andere verzamelingen met pluimvee

Er zijn opnieuw besmettingen met hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij 2 hobbyhouders, respectievelijk in Sainte-Ode (provincie Luxemburg) en in Soignies (provincie Henegouwen). Rond deze besmettingen is telkens een tijdelijke bufferzone met een straal van ongeveer 3 km aangeduid. In deze zone geldt een vervoersverbod voor pluimvee, andere vogels en broedeieren en moet alle pluimvee binnen gevoederd worden. Omdat het vogelgriepvirus zich vermoedelijk via markten heeft verspreid, worden de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten en alle verzamelingen (tentoonstellingen, beurzen, …) met pluimvee voorlopig verboden.

[•Lees meer...]

  Volgende pagina