SLE > Forum

Forum: Ons Levend Erfgoed

Reageer op dit bericht

 

polyarthritis
Geschreven door Bruneel Luc op 22/04/2006

Twee lammeren van dezelfde ooi ,geboren in 2006 liepen polyarthritis op ,de ?ɬ©?ɬ©n op 8/3/06(in enkele uren was het lam volledig kreupel geworden) met dodelijke afloop ,de andere op Pasen (tijdig gezien),behandeling door de veearts met antibiotica (4cc per dag gedurende zeven dagen,hersteld na vijf dagen)
De ooi is zes jaar oud en heeft telkens zonder problemen elk jaar twee lammeren groot gebracht.

Vraag:wie heeft dit ook al ervaren ,wat na de behandeling , kan het lam in de toekomst overgehouden worden,is dit besmettelijk en of erfelijk.
 

 

Reacties
Geschreven door Marc. op 27/04/2006

Voor zover mij bekend dringt de bacterie het lam binnen langs een wonde. In de meeste gevallen langs de nog niet opgedroogde navel, hoewel het ook zou kunnen langs een door castratie of couperen van de staart veroorzaakte wonde. De beste voorzorgsmaatregel bestaat erin de navel onmiddellijk na de geboorte met iodiumtinctuur te ontsmetten. Dat bespoedigt ook het opdrogen. De bacterie wordt in de urine en de uitwerpselen uitgescheiden, en in die zin is verdere besmetting mogelijk.
 
Geschreven door steven op 23/04/2006

als het gewrichtsontsteking is is het niet erfelijk want veroorzaakt door bacterie?ɬ´n. Maar misschien waren deze lammeren om ?ɬ©?ɬ©n of andere reden gevoelig. Als het lam goed uitgroeit zou ik er geen probleem van maken om er mee verder te fokken.
 
Geschreven door luc bruneel op 22/04/2006

Steven : polyarthritis is een gewrichtsziekte, volgens de veearts is dit een microbe die zich zet op de gewrichten,dit kan ?ɬ©?ɬ©n of meer gewrichten zijn.Ook in het laatste nummer van SLE wordt dit onder de rubriek "lammeren" heel kort beschreven als andere ziekten.
 
Geschreven door steven op 22/04/2006

Nooit van gehoord. Heeft deze aandoening nog een andere naam? Of wat is de verwekker?